Fietskoerier
Steunpunt welzijn
Drukkerij GroenDruk aan Onegem is een toonbeeld van duurzaamheid en ecologisch werken. De producten worden niet langer met de auto geleverd maar wel met de fietskoerier. “We werven niet 1 man aan, we werven een project aan”, aldus zaakvoerder Patrick Tonneau. GroenDruk ging in zee met Steunpunt Welzijn dat gespecialiseerde oplossingen aan bedrijven en organisaties aanbiedt. Steunpunt Welzijn is een erkende ‘sociale economie’ onderneming. De fietskoerierdienst zit onder de vleugels van deze vzw
De ecologische voetafdruk wordt in dit bedrijf via 100% recyclage van papier en verpakkingen fel verminderd en uiteraard is er aandacht voor het bosbeheer door de aankoop van FSC en PEFC papier. Een duurzaam bosbeheer volgens de criteria van PEFC voorziet in een evenwicht tussen de ecologische, economische en sociale aspecten van het bos. PEFC garandeert een opvolging van de houtstromen van in het bos tot in de winkelrekken, met een onafhankelijke controle.
Vertrouwen
“Groen denken , om het goede voorbeeld te geven zijn we dus begonnen in ons eigen bedrijf. Normaal leveren wij met de auto maar een fietskoerier blijkt nu zelfs efficiënter te zijn. Met de auto in het centrum van de stad leveren is niet eenvoudig, de fiets kan overal door“. De motivatie bij Groendruk is groot. “Om onszelf te blijven triggeren om groen en duurzaam ondernemen te blijven in praktijk brengen hebben we in 2017-18 deel genomen aan het milieucharter van VOKA, en in 2018-19 nemen we deel aan het charter duurzaam ondernemen“.
Dat het bedrijf zijn afgewerkte producten laat leveren door een derde partij is voor Patrick Tonneau geen probleem. “Snel en wel” doet dat stipt. Wij geven die dan ook alle vertrouwen, zo krijg je ook vertrouwen terug. Dit heeft een belangrijk sociaal luik want het zorgt voor lokale tewerkstelling”. Snel en Wel werkt met fietskoeriers in de regio Ninove, Haaltert, Lede, Erpe-Mere en Groot-Aalst
Win Win verhaal
De samenwerking tussen Groendruk en “Snel en Wel” loopt al enkele weken. “We werken met lussen die de koerier dan volgt om zo efficiënt mogelijk in te staan voor de leveringen. Via gps tracking kunnen we nadien de route zien die onze koeriers hebben afgelegd. Zo weten we of alles geleverd is. Onze uitvalsbasis is de Wellekensstraat. Tewerkstelling is voor ons het belangrijkste. Er zijn nu 5 vaste fietskoeriers, maar we werken ook met stagiairs en artikel 60-ers. Mensen die dus op termijn ook weer kunnen instappen in het reguliere arbeidscircuit” zegt Anke De Craemer. Samenwerking tussen reguliere bedrijven en sociale economie is momenteel nog niet vanzelfsprekend. Met drukkerij Bolton werd de win-win van onze samenwerking echter snel duidelijk. We hebben een gezamenlijke visie, gaan beiden voluit voor duurzaam ondernemen. We appreciëren sterk dat Bolton met ons dit groene verhaal wil verderzetten.” Naast de fietskoerierdienst kan Steunpunt Welzijn ook medewerkers op piekmomenten een handje laten toesteken via Kla4. Zij doen dat dan op de werkvloer van de drukkerij.