GroenDruk, print- en drukwerk met een hart voor het milieu.

Duurzaam ondernemen is een belangrijke pijler in de bedrijfsstrategie van GroenDruk.
‘Met een hart voor het milieu’ is gemakkelijk gezegd, maar bij GroenDruk zie je het in alles wat we doen.
Patrick & Carolien
Groendruk BV

Bolton werd GroenDruk

Tijdens de Voka Open Bedrijvendag (OBD) van 6 oktober 2019 pakte Bolton in Aalst uit met een nieuwe naam als orgelpunt op de geleidelijke gedaantewisseling in de voorbije jaren.

Bolton begon 25 jaar geleden als Bolton Copy, een kopieercentrum in hartje Aalst. De stevige concurrentie dwong Patrick Tonneau om niet louter stapels kopies te draaien maar klanten een extra service te bieden door hen deskundig te begeleiden en te helpen met lastige drukwerkvragen en -problemen. De opkomst van de printer verminderde de vraag naar gewoon kopieerwerk en de naam werd ingekort tot Bolton.

Tegelijk werd flink nagedacht over een duidelijke toekomststrategie. Die laat zich nu het best samenvatten in drie componenten:

 1. Duurzaam werken
 2. Printoplossingen bieden
 3. Voor specifieke vragen van klanten

Patrick: “Het liefst van al los ik drukproblemen op.”

Luisteren naar de klant, daar begint het mee bij GroenDruk

Patrick: “Wij stellen altijd verschillende alternatieven voor. We printen niet alles in huis maar zoeken ook extern de drukoplossing die het meest aansluit bij de behoefte.

 • Wat heb je precies nodig?
 • Hoe snel wil je de levering?
 • En wat zijn jouw budgettaire opties?

Met een antwoord op deze vragen gaat GroenDruk aan de slag.

Partner Carolien Danckaert: “De klant krijgt snel een aantal opties voorgesteld, in functie van druktechniek, beschikbare tijd en kostprijs. Helder voor de klant, een duidelijke keuze.”

Groendruk opereert steeds meer als een ‘drukwerkmakelaar’ die jou als klant deskundig en snel door het ondoorzichtige aanbod in de grafische dienstverlening gidst. Jouw drukwerk wordt op de meest efficiënte manier gemaakt door de beste partij binnen een netwerk van meer dan 35 drukkerijen in binnen- en buitenland.
Als extra service zorgt GroenDruk ervoor dat jouw bestanden drukklaar bij de juiste partner terechtkomen.

Echt groen

Het ‘groen’ in de nieuwe bedrijfsnaam GroenDruk is niet vrijblijvend. GroenDruk trekt voluit de duurzame kaart. Eind 2016 verhuisde het bedrijf naar een nieuwe vestiging aan de groene rand van Aalst, richting Lede. Het pand werd opgetrokken in beton met een hoog performante isolatie, vloerverwarming op basis van geothermie, ledverlichting en recuperatie van regenwater. Sinds de zomer van 2019 zorgen 138 zonnepanelen op het dak dat GroenDruk zomer en winter gebruik kan maken van zonne-energie om de machines aan te drijven. Het energieverbruik liep terug tot nog slechts 1/5 van vijf jaar geleden.

Carolien: “Niet slecht als ecologische voetafdruk, toch?”

GroenDruk doet nog meer: door resoluut te kiezen voor PEFC en FSC papier uit Europa, dozen en verpakkingen te hergebruiken, papier(snippers) en karton te verzamelen om te recycleren, spaarzaam te zijn met licht, machines in slaapstand of volledig uit te zetten bij niet-gebruik. Indien mogelijk wordt het drukwerk geleverd via fietskoerier, zo niet met een elektrische wagen.

Maar het kan nog beter. Daarom is GroenDruk sinds drie jaar een actieve deelnemer aan het Voka – Charter Duurzaam Ondernemen waaruit steeds nieuwe inspiratie wordt geput om aan de slag te gaan met nieuwe duurzame doelstellingen. Stad Aalst verkoos Bolton (GroenDruk) tot Lokale Held Duurzaam Ondernemen.

Dit alles zet de naam nog meer kracht bij: van een blanco vel papier naar een uitgewerkt plan of ontwerp (blauwdruk) tot een finale GroenDruk.

Video afspelen

Charter Duurzaam Ondernemen 2017

Elke onderneming die het Voka Charter Duurzaam Ondernemen onderschrijft, verbindt er zich toe om:

 • Duurzaam ondernemen op een proactieve manier te integreren in het bedrijfsbeleid
 • Doelstellingen en concrete acties te formuleren passend binnen de SDG’s van de Verenigde Naties
 • Te rapporteren over de geboekte resultaten aan de evaluatiecommissie
 • Extern te communiceren over de uitgevoerde acties
 • Continu te werken aan de conformiteit met de sociale, welzijns- en milieuwetgeving

In 2017 onderschreef GroenDruk (toen nog Bolton) voor het eerst deze voorwaarden. Lees meer …

Charter Duurzaam Ondernemen 2018

Ook in 2018 ging GroenDruk (toen nog Bolton) ervoor en engageerde zich voor het 2de jaar op rij om de 17 Sustainable Development Goals of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te behalen. Lees meer …

Charter Duurzaam Ondernemen 2019

GroenDruk (toen nog Bolton) kon er maar niet genoeg van krijgen. Ook in 2019 namen ze deel aan Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Als orgelpunt op het behalen van dit charter trokken ze resoluut de groene kaart en veranderden hun naam in GroenDruk.

Blijf altijd op de hoogte