Geschiedenis

1995

Van Copyshop

Bolton werd opgericht op 16 december 1994 onder de naam Bolton Copy.
Het eerste pand, een winkeltje van 6 x 6 meter, was gelegen aan de Fabriekstraat nr 7 in Aalst.
Een week na de opening werd vlakbij een nieuwe copyshop geopend.
Om te overleven, werd het roer omgegooid: Bolton besloot om haar klanten met extra begeleiding een unieke service te bieden.

In die beginjaren draaide Bolton op een klein aantal machines:

 • Twee zwart-wit-toestellen, waarvan 1 met steunkleuren (een concept dat vandaag niet meer bestaat), die de kopieën respectievelijk met 40 en 20 pagina’s per minuut uitdraaiden;
 • Een inktjet kleurtoestel, dat aan een snelheid van 1 à 2 pagina’s per minuut werkte;
 • Een zwart-wit toestel om op A2 formaat te kopiëren. 

In 1997 werd het kleurentoestel vervangen door een machine die 7 pagina’s per minuut kon afdrukken. Innovatie loopt dan ook als een rode draad door onze geschiedenis.

1995

1999

…Over Printshop…

Het groeiende aantal machines dwong Bolton Copy uit te kijken naar een groter pand. Dat werd gevonden aan het Bauwensplein nr 17 waar eind 1999 de eerste klanten werden verwelkomd.

Het machinepark werd al vlug aangevuld met

 • Een zwart-wit toestel dat 85 pagina’s per minuut printte;
 • Een kleurtoestel dat 40 pagina’s per minuut aankon;
 • Én een printer 60 pagina’s per minuut wist uit te draaien. Dit toestel printte rechtstreeks vanaf een PC, een hot item in die tijd.

Op die manier werd Bolton Copy één van de 14 printroompartners van Canon in België: als een grote klant van Canon met een panne zat, dan werd Bolton Copy ingeschakeld als ‘redder in nood’. Het eerste kwaliteitslabel als ‘exclusieve partner’ volgde al snel.

Toen in 2002 de laserprinters opkwamen, leek het alsof de snelheid zou verhogen. Maar doordat de beeldoverdracht vlak is – in tegenstelling tot bij inktjetprinters, waar de beeldoverdracht op rol gebeurt – moest worden ingeboet aan kwaliteit. Iets waar Bolton Copy zich niet bij wilde neerleggen. Door jaar na jaar aan de kleurmachine te sleutelen, werd de kwaliteit op punt gesteld. 
In 2007 volgde een eerst posterprinter en printer voor planafdruk. Het hele proces van inscannen, uitvergroten, kopiëren,… was hiermee van de baan. Vanaf dat jaar bestond het hele machinepark uit printers, weliswaar nog steeds met kopie-functie.
Het duurde echter nog tot 2009 voor de naam van Bolton Copy naar Bolton werd gewijzigd.

1999

Jaren 2000

…van digitale drukkerij…

Sinds 2009 werd steeds meer gefocust op kleurenprints, zonder zwart-witprints te verwaarlozen.
Maandelijks gaan er nog steeds tussen de 160.000 en de 335.000 zwart-witprints over de toonbank, niet in het minst naar scholen.
Kleurenprints zijn een pak interessanter omdat ze zoveel meer kwaliteit uitstralen. Bovendien is de prijs hier niet langer een obstakel.

Het huidige machinepark bestaat uit

 • Twee zwart-wit printers (die 105 pagina’s per minuut draaien);
 • Twee kleurenprinters (die 80 pagina’s per minuut draaien), waarvan de kleinste zich onderscheidt door speciale formaten en speciale papiersoorten te kunnen bedrukken;
 • Een posterprinter;
 • Een planafdruk;
 • Een printer voor speciale toepassingen.

Het grootste verschil met deze tweede periode zit hem vooral in de manier van werken: daar waar Bolton Copy op het Bauwensplein nog een echte winkel was met ruime openingsuren, wordt nu voornamelijk op afspraak gewerkt. Daardoor kan niet alleen meer gefocust worden doorgewerkt, ook voor de klant blijkt dit een verbetering. Tijd maken en luisteren naar hun wensen is 1 van de pijlers van Bolton. 
Een win-win voor iedereen!

Jaren 2000

2015

…naar ecologische netwerkdrukkerij

Door de beperkingen van het gebouw aan het Bauwensplein (3 verdiepingen met kleine ruimtes) werd bij het begin van dit decennium op zoek gegaan naar een nieuw pand (of bouwgrond) met twee duidelijke eisen:

 • Een open ruimte met één werkvloer;
 • En mogelijkheden tot ecologische optimalisatie.

Minstens 100 mogelijkheden werden bekeken… Tot iemand op 7 mei 2015 een huis met een landelijk karakter op een immens stuk grond voorstelde.
Onderzoek op de stedenbouwkundige dienst, afspraken bij de architect, bezoeken aan verschillende beurzen, winkels, toonzalen; kiezen van een hoofdaannemer en aannemers nutsvoorzieningen, binnen- en buitenafwerking,… leidden tot het gebouw dat er nu staat op Onegem 97D. Je kan het hele ecologisch verhaal hier nalezen…

Naast de ecologische aspecten en het verfijnen van de werkmethode, werd ook sterk ingezet op het uitbouwen van een netwerk. 
Sinds 2016 nemen zaakvoerders Patrick en Carolien deel aan diverse opleidingen van BusinessLab, VOKA en UNIZO.
In 2017 opende Bolton ook voor het eerst de deuren voor OpenBedrijvendag. Het succes daarvan werd herhaald in de editie van 2019.

Zowel offline als online wordt met collega’s, leveranciers en klanten nagedacht over optimale samenwerkingsvormen en technische innovaties. 
In 2017 kwam er een online bestelplatform waardoor klanten nog beter begeleid kunnen worden en nabestellingen kunnen worden vereenvoudigd. Aanvankelijk werd deze tool vooral door scholen gebruikt, maar stilaan komt daar verandering in.

Om aan te tonen dat ook een kleine KMO zijn steentje kan bijdragen in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Duurzaam Ondernemen stelde Bolton zich in 2018 kandidaat voor het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen (www.voka.be/vcdo). En met succes!

Op 28 februari 2019 besloot de evaluatiecommissie: ‘Jullie stralen Duurzaam Ondernemen uit’…

2015

2017

Charter Duurzaam Ondernemen 2017

In 2017 neemt GroenDruk (toen nog Bolton) voor het eerst deel aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Het charter is een hulpinstrument om duurzaam ondernemen concreet vorm te geven, te structureren en te werken aan continue verbetering van de prestaties voor het milieu en op socio-economisch vlak.
In dat jaar werden 7 acties concreet aangepakt. De eerste stappen in het duurzaam ondernemerschap waren gezet. Lees meer …
 
2017

2018

Charter Duurzaam Ondernemen 2018

Het duurzaam ondernemen smaakte naar meer: in 2018 werden maar liefst 13 doelen gesteld en behaald. Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen is een dynamisch en pragmatisch zorgsysteem dat regelmatig besproken en geëvalueerd wordt. Omdat GroenDruk (toen nog Bolton) inspeelt op nieuwe trends inzake duurzaamheid kregen we dat jaar voor de 2de keer een uitstekende audit. Lees meer … 

2018

2019

Charter Duurzaam Ondernemen 2019

GroenDruk was aan het begin van het jaar 2019 nog Bolton. Na 3 jaar actief deelnemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen en de verkiezing van de stad Aalst tot Lokale Held Duurzaam Ondernemen, kon een nieuwe naam die de filosofie onderschrijft niet langer uitblijven: Bolton werd GroenDruk. Lees meer …

2019

Werkwijze

Van copyshop tot ecologische netwerkdrukkerij. Meer dan verantwoord ondernemen..

Lees meer
Een belofte is een woord

Beloftes

Succesvol ondernemen is zeggen wat je doet en doen wat je zegt.

Lees meer

Team

Geen Groendruk zonder team. We hebben elk onze specialiteiten en dat maakt ons sterk.

Lees meer

Blijf altijd op de hoogte