Geschiedenis

1995

Van Copyshop

Bolton is opgericht op 16 december 1994 onder de naam Bolton Copy.
Eerst waren we gelegen aan de Fabriekstraat nr 7 in Aalst in een winkeltje van 6m op 6m.
Een week na de opening rees vlakbij een nieuwe copyshop op.
Om te overleven moesten we onze aanpak veranderen en boden we onze klanten met extra begeleiding een bijkomende service aan, wat ons uniek maakte.
In de beginjaren maakten we gebruik van volgende machines:
• twee zwartwittoestellen, waarvan 1 met steunkleuren (wat vandaag de dag niet meer bestaat), waar de copies aan respectievelijk 40 en 20 pagina’s per minuut uit de machine kwamen.
• een inktjet kleurtoestel, dat aan 1 à 2 pagina’s per minuut werkte
• een zwartwittoestel om op A2-formaat te copiëren.
In 1997 werd het kleurtoestel vervangen door een machine die 7 pagina’s per minuut kon afdrukken. Innovatie loopt dan ook als een rode draad door onze geschiedenis

1995

1999

…over printshop…

Met al die machines werd ons winkeltje al snel te klein, dus gingen we op zoek naar een groter pand.
Dat vonden we aan het Bauwensplein nr 17.
Eind 1999 ontvingen we aan ‘den Botaniekenhof’ onze eerste klanten.
Ons machinepark werd al vlug aangevuld met
• een zwartwittoestel aan 85 pagina’s per minuut
• een kleurtoestel aan 40 pagina’s per minuut
• én ons eerste 60 pagina’s per minuut printtoestel.
Dit toestel had als eerste een link met een PC, wat voor die tijdsgeest écht hot was.
Op die manier werden we één van de 14 printroompartners van Canon in België: als een grote klant van Canon met een panne zat, dan waren wij hun ‘redder in nood’.
Als exclusieve partner kregen we voor het eerst het kwaliteitslabel opgeplakt.
Voor ons was en is niet alleen de snelheid belangrijk, maar vooral ook de kwaliteit.
Toen in 2002 de laserprinters opkwamen – waarbij de beeldoverdracht vlak is, in tegenstelling tot de inktjetprinters, waar de beeldoverdracht op rol gebeurt – liet de kwaliteit sterk te wensen over. Jaar na jaar werd er aan onze kleurmachine gesleuteld totdat de kwaliteit perfect op punt stond.
In 2007 kochten we onze eerste posterprinter en planafdruk aan. Vanaf dan konden we met één druk op de knop onmiddellijk een poster of plan afdrukken zonder te kampen met de gekende problemen van inscannen, vergroten, copiëren,… Vanaf dat jaar bestond ons hele machinepark uit printers, die weliswaar ook nog konden copiëren.
Het duurde echter nog tot 2009 voor we onze naam van Bolton Copy naar Bolton wijzigden.

1999

Jaren 2000

…van digitale drukkerij…

Sinds 2009 zijn we ons meer en meer gaan focussen op kleurenprints, zonder zwart-witprints te verwaarlozen.
Maandelijks gaan er nog steeds tussen de 160.000 en de 335.000 zwart-witprints over de toonbank.
Onze grootste afnemers zijn scholen.
Kleurenprints zijn in onze ogen een pak interessanter omdat ze zoveel meer kwaliteit uitstralen.
Vroeger was de prijs vaak een obstakel, maar dat is vandaag de dag niet meer het geval.
Op dit moment werken we met
• twee zwartwitprinters (die 105 pagina’s per minuut draaien)
• twee kleurenprinters (die 80 pagina’s per minuut draaien), waarvan de kleinste in omvang speciale formaten en speciale papiersoorten kan bedrukken. Ook hier komt het unieke aspect terug naar boven.
• een posterprinter
• een planafdruk
• een printer voor speciale toepassingen
Het grootste verschil met onze tweede periode zit hem vooral in onze manier van werken: daar waar we op het Bauwensplein nog een echte winkel waren met ruime openingsuren, hebben we deze laatste sterk ingeperkt en werken we voornamelijk op afspraak: dat komt niet alleen onszelf ten goede (we kunnen meer gefocust aan iets doorwerken), maar zeker ook onze klanten: we maken tijd voor hen vrij en kunnen meer gericht naar hen luisteren.
Een win-win voor iedereen!

Jaren 2000

2015

…naar ecologische netwerkdrukkerij

Door de beperkingen van het gebouw aan het Bauwensplein (3 verdiepingen kotje naast kotje) gingen we bij het begin van dit decennium op zoek naar een nieuw pand (of bouwgrond) met twee duidelijke eisen:
een open ruimte met één werkvloer en mogelijkheden tot ecologische optimalisatie.
We hebben zeker 100 mogelijkheden bekeken… Tot iemand ons op 7 mei 2015 een huis met een landelijk karakter op een immens stuk grond voorstelde.
Onderzoek op de stedenbouwkundige dienst, afspraken bij de architect, bezoeken aan verschillende beurzen, winkels, toonzalen; kiezen van een hoofdaannemer en aannemers nutsvoorzieningen, binnen- en buitenafwerking,… leidden ons tot het gebouw dat er nu staat op Onegem 97D. Ons ecologisch verhaal vind je elders op deze website…

Naast het ecologische en de manier van werken zetten we ook sterk in op de uitbouw van ons netwerk.
Sinds 2016 nemen zaakvoerders Patrick en Carolien deel aan diverse opleidingen van BusinessLab (www.businesslab.be), VOKA en UNIZO.

Zowel offline als online werken we met collega’s, leveranciers en klanten aan een optimale samenwerking.
Zo openden we in 2017 voor de eerste keer onze deuren op OpenBedrijvendag en ook op 6 oktober 2019 zijn we opnieuw van de partij! Met collega’s en leveranciers denken we na over nieuwe samenwerkingsvormen en gaan we op zoek naar technische innovaties.
We investeerden in 2017 in een online bestelplatform waardoor klanten nog beter begeleid kunnen worden en nabestellingen kunnen worden vereenvoudigd.
Momenteel wordt die tool enkel door scholen gebruikt, maar daar komt snel verandering in…
In datzelfde jaar slaagden we ook in onze acties van het VOKA Milieucharter (zie elders op de website).

Omdat we willen aantonen dat ook een kleine KMO zijn steentje kan bijdragen in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Duurzaam Ondernemen stelden we ons in 2018 kandidaat voor het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen ( www.voka.be/vcdo). Onze acties kan je elders op onze website bekijken.

Op 28 februari 2019 besloot de evaluatiecommissie: ‘Jullie stralen Duurzaam Ondernemen uit’…

2015

2017

Charter Duurzaam Ondernemen 2017

In 2017 neemt GroenDruk (toen nog Bolton) voor het eerst deel aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Het charter is een hulpinstrument om duurzaam ondernemen concreet vorm te geven, te structureren en te werken aan continue verbetering van de prestaties op milieu, sociaal en economisch vlak.
In dat jaar werden 7 acties concreet aangepakt. De eerste stappen in het duurzaam ondernemerschap waren gezet. Lees meer …
2017

2018

Charter Duurzaam Ondernemen 2018

Het duurzaam ondernemen smaakt naar meer. In 2018 werden maar liefst 13 doelen gesteld en behaald. Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen is een dynamisch en pragmatisch zorgsysteem dat regelmatig besproken en geëvalueerd wordt. Omdat GroenDruk (toen nog Bolton) inspeelt op nieuwe trends inzake duurzaamheid kregen we dat jaar voor de 2de keer een uitstekende audit. Lees meer …

2018

2019

Charter Duurzaam Ondernemen 2019

GroenDruk was aan het begin van het jaar 2019 nog Bolton. Na 3 jaar actieve deelnemer aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen en de verkiezing van de stad Aalst tot Lokale Held Duurzaam Ondernemen, kon een nieuwe naam die de filosofie onderschrijft niet langer uitblijven: Bolton werd GroenDruk. Lees meer …

2019

werkwijze

Van copyshop tot ecologische netwerkdrukkerij. Meer dan verantwoord ondernemen..

Lees meer
Een belofte is een woord

Beloftes

Succesvol ondernemen is zeggen wat je doet en doen wat je zegt.

Lees meer

Team

Geen Groendruk zonder team. We hebben elk onze specialiteiten en dat maakt ons sterk.

Lees meer