Duurzaam drukwerk op FSC of PEFC papier

Onze planeet is een kostbaar goed. Er is er maar een van en we moeten ons best doen om ze niet uit te putten. Zo meldt het WWF dat er elk jaar maar liefst 100.000 km² bos wordt gekapt. Dat is meer dan drie keer de oppervlakte van ons land. Gelukkig zijn er heel veel mooie initiatieven waarbij wel duurzaam omgegaan wordt met de grondstoffen van onze planeet. En daar staan wij bij GroenDruk voor de volle 100% achter. Akkoord, drukwerk gebeurt grotendeels op papier. Akkoord, papier is gemaakt van hout. Maar dankzij het gebruik van papier met de keurmerken FSC of PEFC weet je dat jouw drukwerk niet leidt tot ontbossing.

Waarom zijn keurmerken voor papier belangrijk?

We kunnen er helaas niet persoonlijk over waken welke bomen omgehakt worden om papier tot bij onze drukkerij te krijgen. Gelukkig staken enkele organisaties de koppen bij elkaar om keurmerken te creëren. Hierdoor weet iedereen die een pak papier met een FSC of PEFC-keurmerk koopt dat het gemaakt is van hout uit duurzaam beheerde bossen. In deze bossen kappen ze enkel bomen die zorgvuldig geselecteerd worden. En voor elke gekapte boom planten ze een nieuwe. Ook op sociaal en economisch vlak staan de labels garant voor duurzaamheid. Er wordt rekening gehouden met het welzijn van de lokale bevolking en met de veiligheid van de arbeiders.

FSC en PEFC als bekendste keurmerken voor duurzaam papier

FSC staat voor Forest Stewardship Council. Dit label kwam tot stand in 1993 naar aanleiding van een conferentie van de Verenigde Naties het jaar voordien. Het is een wereldwijd label dat de steun krijgt van Greenpeace, WWF en Milieudefensie.

PEFC staat dan weer voor Program for the Endrosement of Forest Certification. Het was een antwoord van kleine particuliere eigenaars van bossen in Europa. Ook zij zagen de noodzaak in om hun bossen duurzaam te beheren, maar konden de hoge kosten van het FSC-certificaat niet dragen. In 1999 startten ze het PEFC-label op en in 2004 spreidde het label zich wereldwijd uit.

Hoe weet je of je papier een duurzaam label draagt?

Beide keurmerken hebben een logo met boompjes. Dit logo staat op de verpakking van het papier. Misschien ben je dit logo ook als eens tegengekomen tijdens een boswandeling? Dan ben je door bos gewandeld dat volgens de normen en waarden van het keurmerk beheerd wordt.

Gegarandeerd duurzaam papier bij GroenDruk

Het papier van je drukwerk bij GroenDruk komt van groothandel Igepa. Hun slogan ‘paper is nature’ is helemaal geen holle slogan. Naast het leveren van duurzaam papier, staan ze ook in voor papierrecyclage. Ze brengen het papier naar ons, maar keren niet terug met een lege vrachtwagen. Ze nemen ineens onze resten papier en karton uit onze Ecobuddy mee en brengen die samen met de lading van andere klanten naar de recyclagefabriek. Zo zetten we samen op twee manieren in op een duurzaam beleid. Er is een rit uitgespaard én ons afval krijgt een tweede leven.

Wil je 100% zeker zijn dat je drukwerk op duurzaam papier gedrukt wordt? Dan ben je bij GroenDruk aan het juiste adres.

Duurzaam drukwerk op FSC of PEFC papier

Blijf altijd op de hoogte