Niet alleen op papier duurzaam

Van een stevig merk blijf je beter af. En toch. Tijdens de Voka Open Bedrijvendag in oktober 2019 pakt het vertrouwde Bolton uit met een nieuwe naam, als sluitstuk van een geleidelijke maar volledige gedaantewisseling.

Voortaan gaat het bedrijf als GroenDruk door het leven. De nieuwe naam staat voor de kernpunten uit het DNA: duurzame printoplossingen voor specifieke vragen van klanten.

In zijn nieuwe gedaante opereert GroenDruk als een ‘drukwerkmakelaar’. Dat betekent dat een opdracht in eigen huis kan worden afgewerkt of bij één van de 35 partners-drukkerijen in binnen- en buitenland. GroenDruk gaat op zoek naar een best fit, de beste printoptie voor een job, rekening houdend met de gewenste of aangewezen druktechniek, beschikbare tijd en budget. De klant verdwaalt niet langer in het ondoorzichtige aanbod van de grafische dienstverlening.

Het ‘groen’ in de nieuwe bedrijfsnaam is niet vrijblijvend. GroenDruk trekt voluit de duurzame kaart. Eind 2016 verhuist het bedrijf naar een nieuwe vestiging aan de groene rand van Aalst. Het bedrijfspand wordt opgetrokken in beton met een hoog performante isolatie, vloerverwarming op basis van geothermie, ledverlichting en recuperatie van regenwater.

Sinds de zomer van 2019 zorgen 138 zonnepanelen op het dak dat GroenDruk zomer en winter gebruik kan maken van zonne-energie om de machines aan te drijven. Het energieverbruik bedraagt nog slechts 1/5 van vijf jaar geleden.

Verder kiest GroenDruk resoluut voor PEFC en FSC papier uit Europa, worden dozen en verpakkingen opnieuw gebruikt, papier(snippers) en karton gerecycleerd. Machines worden uitgezet bij niet-gebruik. Indien mogelijk wordt het drukwerk geleverd via fietskoerier, zo niet met een elektrische wagen.

Maar het kan nog beter. Daarom is GroenDruk een regelmatige deelnemer aan het programma Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) dat steeds nieuwe inspiratie levert om aan de slag te gaan met duurzame doelstellingen. Stad Aalst kent GroenDruk de titel ‘Lokale Held Duurzaam Ondernemen’ toe. Zowel offline als online denkt GroenDruk met collega’s, leveranciers en klanten na over optimale samenwerkingsvormen en technische innovaties. Een nieuw online bestelplatform begeleidt klanten nog beter en vereenvoudigt nabestellingen. Vooral scholen zijn fan van de tool, maar de groep gebruikers groeit gestaag.

Orderintake, printopdrachten, facturatie, boekhouding en opvolging van de workflow gebeuren helemaal digitaal bij GroenDruk. Allemaal heel duurzaam en niet alleen op papier dus.

Niet alleen op papier duurzaam
Boek Vaartmakers aan de Dender

Bron: boek “Vaartmakers aan de Dender”, uitgegeven door Voka Oost-Vlaanderen, senior writer: Jan Van Gyseghem, foto’s: Wim Kempenaers

Blijf altijd op de hoogte